..::Jom laa ikut::..

Saturday, March 29, 2014

Apom oh Apam...

Assalamualaikum...
Alhamdulillah di beri Allah sedikit kekuatan dalam kesakitan yang on off ni.Syukur juga masih di pinjamkan Allah barang sedikit nyawa hamba.Terima kasih Ya Allah.
Entri update pepagi ni tak lain tak bukan nak story sikit pasai apom vs apam achik..heheee.

Al Kisahnya gini..pada 22hb baru-baru ni (22/3/2014) anak buah achik kawin.So achik pun di tugas kan menyiapkan sedikit "door gift" untuk tetamu yang hadir.Errmm..nak buat apa masa tu tak boleh nak di pikiorkan.Apa taknya..minggu yang sama nak kenduri tu achik punya la sibuk dengan kursus dengan Jabatan Pertanian.Aduss..tarikh makin dekat..macam-macam nak kena buat.Naik senak otak kejap..Tengok balik listing yang dah pun di tulis rasa macam tak sempat lak nak siapkan.Ya Allah..masa ni terasa sangat masa singkat.Perlukan komitmen yang ketat.Aduhai...bagi idea sat aihh...!!!
2 hari sebelum tarikh sampai..achik terbuka lah hati nak tengok blog-blog mantop yang mana boleh datangkan idea dengan mood yang serba kalut waktu tu...
Belek punya belek..tekan punya tekan..cari punya cari...Nahhhhhhh...terang lagi bersuluh.Bagai orang yang nak lelapkan mata disurung batal kau..Apa lagi...mulakan operasi segera...!!!

Makanya...bermulalah saat mencatit sehingga tiba bahagian beli belah barang yang di perlukan.Resepi mudah,jimat kos,jimat masa dan tenaga pulak...
Terjadilah resepi "Apam dot-dot" ala bidan terjun.Hehehehee...
First try naaa...xdak istilah trial&error kat situ sebab memang yakin boleh.Ayat kebabom habis tu(yakin sampai tak heyngat gagal)haa dasatkan...??
Ini lah hasilnya...setelah berhempas pulas achik membuatnya.
Betul cakap orang-orang yang berjaya..
"Yakin adalah jalan Kejayaan biarpun hanya sedikit yang bertemu Kegagalan"
jeng..jengjengggg....tudiaaa...
Amacam...comey dakk??Heee..apa yang paling sempoii pakat semua habaq sedap naa..walaupun takdak perasa (sebab terlampau xcited..terlupa bubuh).Akhirnya...i did it my apam dot-dot..haaa..Alhamdulillah..Syukur Ya Allah...
Special thanks dekat blog Mamasya yang achik tumpang belajaq ilmu.
Korang nak resepi sempoiii mai sini singgah blog dapur Mamasya.
http://dapur-mamasya.blogspot.com/2012/06/apam-polkadot-lagisukatan-cwn.html
Haaa..tu achik dah bagi link jangan segan-segan klik naaa...banyak yang kita boleh kongsi nanti.Thank you Mamasya...Laaa bieuu..

Pada pertama kali buat "Apam Dot-dot" ni secara bidan terjun akhirnya...Achik dah jadikan sumber pendapatan sampingan dah tau.Berbaloi dan sangat puashati.Achik pun harap korang akan berpuashati bila melawat blog Mamasya nanti.Setakat ni..permintaan tak berhenti sampai demam dah achik ni..hehhee..

Akhir kata...Jangan lupa singgah selalu blog achik tau kalau nak tengok entri achik selalu berupdate.Hehehe..Korang taknak singgah tu achik sedih taknak hapdet sudah..
Ok...Sayang korang ketat-ketat..ngehngehhh.

:: Salam ukhwah,Islam itu Indah ::


Assalamualaikum,
Achik78


Tuesday, March 4, 2014

Update yang terlepas...

Assalamualaikum...
Alhamdulillah..hari ini,malam ini setelah sekian lama tak berhapdet belog comot aku ni Chik Leen nak conteng kembali serba serabut yang sekian lama tertinggak..so stay tune naa...hehehe...

 Ermm..korang mesti tak tahu kan yang akak dah tak bekerja lagi dah di KPBP.Dah sebulan 5 hari dah akak tak menjadi misi kat klinik pinky.Rindu sangat-sangat suasana kerja kat sana.Rindu nak berdepan dengan client doktor yang happening dan kadang kala kasi akak pening.Sekarang ni dah tak ada la riuh rendah suasana bising mulut akak kat klinik tu.Semua jadi kenangan terindah dalam lipatan kasih sayangku...huhuu..masuk part sedih pulop doh.
Cik Puteri my first partner (abaikan si debab sebelah tu eikk..)

Yang sedang memerhati tu our doktor yang tersangat sporting,very humble dan dedikasi taw..Dr Normi Laili
Yang sebelah Diana tu Athira budak kecik staff klinik yang ke4..yang baju pink dan merah tu bakal doktor tak lama lagi Azira dan Syafiq.
Makan-makan ni untuk majlis perpisahan dorang ni lah..huhuu..sedih taw..
Meriah tak kitaorang dulu...haaa..macam ni lah bila waktu rehat sekali sekala je tau.Kalau selalu kena potong gaji hokay.Alhamdulillah..doktor pun satu kepala.Best ooo...Miss u Dr Normi...Miss u all my friends.
Yang masa makan dekat Soul Garden time majlis perpisahan akak pulop ye...akak dah ngantuk..mata lip lap lip lap dah..kang lain pulak tulis n3 kali ni haa...hehehe...
Sampai jumpa lagi...tataaaatititutuuuu...

Monday, July 22, 2013

:: Jika ini Ramadhan yang terakhir ::


Ya Allah...
Betapa aku beruntung lagi bersyukur
Bertemu Ramadhan yang ditunggu
Yang juga sentiasa di rindu...

Ya Allah..
Jika Ramadhan ini adalah yang terakhir buatku
Ampunkan segala dosa dan khilafku
Berikan kesempatan memenuhi amalan ku
Aku ingin kembali dengan penuh ketenangan mengadapmu..Ya Rabb

Ya Allah..
Jadikan kesempatan yang ada untuk aku meminta
Minta pada teman yang aku lupa..
Atau pada mereka yang tidak pernah berjumpa
Moga Ramadhan yang terakhir ini punya ceritannya
Agar aku dikenang bukan ditatang
Biar aku di sayang bukan di buang

Jika Ramadhan ini adalah yang terakhir buatku
Ampun dan maafkan segala ketelanjuranku duhai teman-teman
Ampun dan maafkan aku kerana aku bukan sebaik kenalan kalian
Mungkin tanpa sedar banyak hati yang telah aku lukakaan
Kerana aku insan yang serba kekurangan
Kerana aku teman yang sering kealpaan..
Terima aku seadanya teman..

Jika Ramadhan ini penghujung pertemuan
Dan jika Ramadhan ini adalah pengakhir jalan
Izinkan aku menyapa sayang
Buatmu suami yang juga imam ku
Maaf diatas kekurangan diri isteri mu
Ampun dan halalkan segalanya sepanjang perkongsian hidup kita
Terima kasih kerana sentiasa menelan setiap kekurangan diri ku
Biarpun hatimu tidak dapat kubaca dan mungkin juga terluka
Namun aku tahu..tiada seindah bicara selain
Cinta dan kasih yang tak pernah surut buatku
Itulah indah pengaturan hidup yang Allah tetapkan

Jika Ramadhan ini yang terakhir
Maafkan diriku duhai anak
Mungkin selama yang kau inginkan
Aku bukan sesempurna ibu yang kau harapkan
Ibu yang tidak kau impikan mungkin
Namun semangat serta naluri keibuan yang ada..
tak akan pernah meluntur biarpun cabaran itu berliku
Sungguh ibu ini tak akan hilang sabarnya meski
hati dan jiwa ini tiba-tiba buntu..
Percayalah..diakhir hidup yang tersisa ini
Akan tetap aku gagahi selagi hayat di kandung badan
Untuk menjadikan dirimu insan cemerlang
Dunia dan akhirat

Yang terakhirnya...
Segala sesuatu kekurangan itu adalah dari diriku
Bila yang terindah dan terbaik sentiasa dariMu Ya Allah
Berkatilah Ramadhan ini buat diriku..keluarga dan teman-teman..
Moga kami sentiasa dalam magfirah dan redhaMu selalu
Sesungguhnya Ya Allah..
Jika ini lah Ramadhan terakhir buatku
Izinkan keindahan dan keceriannya bersama ku
Agar istirehatku yang panjang pasti tidak memenatkan..
Bila aku ditemukan dengan Sang Pencipta Agungku untuk perhintungan...


LuahanhatiKu : AchikLeen78


p|s : Aku selalu dan sentiasa sayang kalian yang tetap ada dalam hatiku...^_^





Saturday, July 20, 2013

:: Cerita ceriti ::

Assalamualaikum...Alhamdulillah dah hari yg ke 11 dah kita berpuasa..Eikkk korang ada yang dah tinggal puasa ke??Hee...orang pompuan ada ler kan..yang cik abang cik abang tu jangan pulak "gaStriK" time bulan Ramadhan nie ye..

Ermm..n3 kali nie tak hado lah yang menarik sangat pun.
Sebenarnya akak nie demam.Haa..siap muntah-muntah lagi u....
Euww..akak tak peknen naaa..haa..ko jangan nak kotoversi eikk..!!

Ermm..Ini lah penyakit di bulan Ramadhan kalau tak nak berjaga-jaga.
Apa taknya..dugaan bulan Ramadhan nie lebih lagi dari kebiasaan hari.Tambah pulak kalau singgah ke pasar Ramadhan.Siap kiri kanan penuh menjijit bungkusan ye.Itu lah citer nye.

Al-Kisah achik dibulan Ramadhan nie kerja sepetang.Balik dah pukul 6.Sempat masak nasi je lah.Itu pun kalau rajin.Kalau tak..alamat nasi "taPaw" yang ku santap waktu berbuka.Nak dijadikan cerita,teringin pulak nak makan char koay teow untuk sahur..kononnya..Orang puasa la katakan.Mengalah pembawa budak.Issh..Kesian...Pada malam itu....suami ku dengan perasaan bengang menurutkan saja kata-kata ku...(ehh..dah mcm hikayat seribu satu malam daaa..)Korang nak dengar lagi tak citer akak nie..??haa..nak ke tak nak akk nak gak citer..
My lebelii asben pun beli lah char koay teow permintaan akk tu.
Di bawaknya balik mengadap akak nie haa..Omak aii..nape kebanyakkan sangat?
So..my asben pun kata laa..
Asben : Laa..tadi kata teringin..kalau abang beli satu nanti tak sampai pulak teringin tu..jadi abang beli ja dua.
Aku lak : Kot ya pun tak yah la sampai dua...(sambil jeling-jeling geram pulak),meh sini kita kongsi makan..
Asben : Tak yah ler...ayang makan je lah sorang..abang tak teringin..hehehe..
Hadoiii..geram je akak nie haa..tapi tanpa sebarang singnal..akak pun bukak dan tuangkan bungkusan tadi.Siap letak cili jeruk ko.Sila..silaa..heheh...Sedapnyaaa..Lega rasa hati setelah 2 bungkusan char koay teow yang akak teringin sangat tu solosai akak hadap.Kihkihkihh...
Rehatkan diri depan tv disebelah kain baju yang belum berlipat kerana kekenyangan.
Selang setengah jam macam tu tekak akak ni dah mula rasa semacam.Ermm..nak uwekk la pulak.terus akak ke toilet sebelum terlambat haa.

Ok lah..dah sampai toile tu paham-paham ler kan.Habis dua bungkus.Erkk..soriiii...
Akak ingat dah stop rupa-rupanya salah.Bermula dari episod malam tu la akak terlibat dengan demam dan muntah.Paling teruk semalam ler.Masuk arini dah 4 hari ko.Ambekkk...tu la.Nak cakap apa.sendiri cari masalah.Huhuhuuu.
Apa pun akak redha.Akak tak salahkan kerana char koay teow yang akak makan.Mungkin Allah sedang menguji akak sebenarnya.Nak pulak bulan Ramadhan ni.Seronok sangat membeli.Lupa dengan diri.Sebab tu kalau dulu-dulu semasa tak ada pasar Ramadhan semua masak dan makan dirumah atau boleh bertukar-tukar juadah dengan jiran.Rezeki murah,perut pun kenyang.Tetap dapat makan yang sedap jugak kan.
Moralnya dari cerita akak nie..Makan lah ala kadar dan jangan mengikut nafsu nafsi ye korang.
Pemakanan di bulan Ramadhan ni kena jaga.Kena pulak makanan yang terhidang tu belum pasti kesemuanya bersih.Jadinya berhati-hati agar korang ak ler jadi macam akak nie dik non.Ermm..tak pasal-pasal kena off puasa.Rugi taw...:(

ok lah..dah tiba masa nak siapkan apa patut.Menu hari nie simple jer.Menu orang sakit.Sup ayam akar daun sup bersama nasi putih plus air suam.Jemput ye...^_^



Thursday, June 27, 2013

:: Laranya Hamba ::

Assalamualaikum...sekian lama kesibukan melanda..tak sempat nak update entry..hehehe


Alhamdulillah..jerubu bertandang hujan menujah..
Tiap kejadian Allah ada sebabnya...Hamba insan yang lara...
Hilang waktu dalam tahajjud minda
Hilang arah dalam pencarian nyata
Maka Allah datangkan sedikit lagi dugaan..lalu sedarlah hambaNya dari lara yang panjang
Syukur dengan setiap titipan nikmat biar secangkir manisnya madu dibibir
Telan ia jangan dibuang..kelak nanti jadi penawar

Allah Maha Mengetahui apa yang tidak kamu ketahui maka jangan kamu berpaling pada jalan kebenaran yang Allah telah tetapkan.

Hilang arah cari jalan pulang
Jangan malu bertanya takut makin sesat bergadang
Biar malu bila di depanNya kerana tidak mampu memberi apa

Namun Allah tidak pernah zalim biar pada hambaNya yang lupa asal
Allah selalu memberi walau tidak kita minta
Allah selalu menerima walau tidak kita beri

Namun Allah tetap menghintung bait perjalanan hambaNya
Kelak Mahsyar pasti bersua
Pasti janjinya tak pernah dusta
Kembali dengan wajah manis berhias hisab amalan..atau
Datang dengan hodoh lagi hina kerana tiada apa yang dibawa bekalannya

LukisanJiwa : AchikLeen78


Monday, June 17, 2013

:: First Contest ::

 Alhamdulillah...syukur Ya Allah masih aku diberi nafas dan kekuatan dalam hidup hari ini.Moga Allah sentiasa masih memberi ruang untuk ku menemui keinsafan dan kesederhanaan.Semalam yang bosan..seketika yang menceriakan  telah pun berlalu.Hidup mendatang harus diteruskan..
Kalau buku diselak helaian demi helaian pasti bertemu dengan bermacam-macam cerita dan kisah...ironinya hidup ini penuh dengan suka duka dan warna warni keindahan.Seperti sebuah kanvas putih...corak dan warnakan mengikut kretiviti sendiri.Cubalah kalau nak tahu apa yang terjadi dikanvas anda..hehehee~~
 Pelajaran dan pengajaran yang kita dapat setiap masa adalah bergantung pada penilaian diri sendiri.Jika kita memilih kebaikkan maka kita beroleh kebaikkan dan sekiranya kita malas dan mementingkan diri..sebaliknya yang kita temui.Namun hidup ini tetap penuh dengan stigmanya yang sukar unuk kita fahami jika tidak betul-betul duduk dan faham!!Ehh..apa tu ya...??Ermmmm..jom kita cuba kupas dan fahamkan ok...Sama-sama kita memuhasabah diri..mencari jati diri dan nilai keIslaman yang mungkin kita terlepas pandang..:)
Jom baca kisah nya dari seorang teman yang achik C&P untuk renungan bersama...Jommm,,,


[ MESTI BACA ]

Kakak aku kerja kerajaan, keluar pukul 6 pagi balik pukul 6 petang. 12 jam kerja. Gaji cecah rm2.8k sebulan. Balik kampung bercakap megah, ayat berapi dan takabbur dengan adik beradik. Tambah pulak dengan aku yang kerja berniaga tepi jalan ni.

Tapi kerja setahun dapat pakai kereta myvi SE. Masa nak enjoy dan keluar melancung memang terhad. Apatah lagi nak ke Makkah. Hidup terikat dan tak enjoy... Wow hebat tak terhingga.

Aku tak kerja kerajaan, hanya berniaga nasi lemak kukus di tepi jalan raya. Start kerja pukul 6 pagi sampai 10 pagi. Lepastu balik tidur dengan nyenyak. Hanya 4 jam kerja dapat income rm200 sehari paling minima. Setelah setahun berniaga. Aku pakai honda civic type r jer pun. Alhamdulillah dah dapat pergi 5 negara termasuk ke Mekah selang 3 tahun sekali.

Dapat beli tanah sendiri, dan hantar mak ayah aku menunaikan umrah tiap-tiap tahun. Kakak aku tiap-tiap kali tengah bulan mesti col aku nak pinjam duit. Bukan nak riak... tapi nak cakap kerja berniaga ni sungguh enjoy kerana tak sangkut paut dengan sesiapa. Untuk kakak-kakak yang pakai kemas bergaya kerja pejabat, janganlah pandang rendah sangat pada orang yang berniaga tepi jalan. Hakikatnya poket mereka lebih tebal dari poket kamu yang sentiasa kering di tengah bulan.

Kadang-kadang orang yang sombong adalah orang mendapat sedikit nikmat tetapi bermegah-megah dengan nikmat yang sedikit itu

Source : Alyn Alina


 Dah baca sampai abiskan...apa pendapat korang dari kisah diatas??
 Apakah yang menjadi "Tunjang" dalam kehidupan yang sedang kita lalui dan cari??

 Persoalan dan jawapan sebenar tetap ada pada DIRI kita ya...Suka @ tidak inilah nas-nas yang ada dalam kehidupan kini yang kadangkala kita terlepas pandang.Namun jika kita berbalik pada akal hukum kehidupan kejadian kita kat dunia ni..pasti kita sedar,,Setiap sesuatu yang terjadi itu memerlukan kita untuk berfikir tentang sekeliling..tak gitu? ^_^

 Dengan itu rasanya achik tidak perlu memberi korang JAWAPAN tapi achik nak korang fikir dengan sendiri apa JAWAPAN TERBAIK korang...haaaa...sebab JAWAPAN yang betul-betul BERNAS dan tidak emO akan disenaraikan sebagai PEMENANG...hOyeyyy...
- Untuk join senang je..korang join sebagai friendlist achik kat blOg nie...jadi member je free of charge taw..
- Achik nak korang letakkan JAWAPAN dan LINK korang diruangan komen kat bawah ni ja...tak susah pun.
- Pilihan akan dibuat dan akan dimaklumkan di ENTRY blOg achik nie...so kena rajin jengah ye..heheee
- Ada HADIAH menanti...so tunggu apa lagi..Hanya 3 orang PEMENANG akan dipilih...(^_^)
- TARIKH TUTUP 25/06/2013

p|s : Jangan lupa FOLLOW my BELOG dulu ye..then korang tolong letakkan "LINK" korang selepas jawapan..sebab senang untuk achik hubungi korang nanti...



Nak HADIAH cepat-cepat JOIN my BELOG
MY FIRST CONTEST hokay...akan ada lagi seterusnya...
STAY TUNE ..\/



Saturday, June 15, 2013

:: WeekenD yG bOsan ::

Arggghhhh...bOsannnn ~~~
Nak bua apa pun dah tak ada mOOd..erkk
TipOn yg xberfungsi dengan JUJUR...sakit je hati...huhuhhuu..
SabOr lah duhai hati....

 Entry arini "WeekenD yG bOsan"..nak dengar je @ korang nak baca...Tinta Hati Seorang Hamba nie...
Gini jelah..korang baca kasi abis then jangan ler lupa eikk..komen lah kasi semak sikit...hiihuu ^_^

  Hajat hati hari nie nak ke seberang jambatan berjumpa dengan adik-adik comel ku..Nampaknya tidak kesampaian.Masing-masing ada prOgrame tetiba..ada yang kena turun padang tengok budak-budak menari...ada pulak yang last minute mr.Right ajak keluar date.Maka tinggal la kak tOn sorang...huhuhuu..bOsankan...
  Nak buat apa pun tak taw...ermm..haaaaa...yeyeyyy...dah mai dah otak seminit nie haa...nak out jab..nak g cuci mata kejab..nnt achik update new mOOd yang merapu nih...
K..dear...hakak keluar dulu eikk...JUMPA nnt dengan entry baru pulakkk...
Tatatititutuuu.......adiOOsss..amigOOss..
siap sudahhhhh...mOh ler kite....