..::Jom laa ikut::..

Thursday, June 27, 2013

:: Laranya Hamba ::

Assalamualaikum...sekian lama kesibukan melanda..tak sempat nak update entry..hehehe


Alhamdulillah..jerubu bertandang hujan menujah..
Tiap kejadian Allah ada sebabnya...Hamba insan yang lara...
Hilang waktu dalam tahajjud minda
Hilang arah dalam pencarian nyata
Maka Allah datangkan sedikit lagi dugaan..lalu sedarlah hambaNya dari lara yang panjang
Syukur dengan setiap titipan nikmat biar secangkir manisnya madu dibibir
Telan ia jangan dibuang..kelak nanti jadi penawar

Allah Maha Mengetahui apa yang tidak kamu ketahui maka jangan kamu berpaling pada jalan kebenaran yang Allah telah tetapkan.

Hilang arah cari jalan pulang
Jangan malu bertanya takut makin sesat bergadang
Biar malu bila di depanNya kerana tidak mampu memberi apa

Namun Allah tidak pernah zalim biar pada hambaNya yang lupa asal
Allah selalu memberi walau tidak kita minta
Allah selalu menerima walau tidak kita beri

Namun Allah tetap menghintung bait perjalanan hambaNya
Kelak Mahsyar pasti bersua
Pasti janjinya tak pernah dusta
Kembali dengan wajah manis berhias hisab amalan..atau
Datang dengan hodoh lagi hina kerana tiada apa yang dibawa bekalannya

LukisanJiwa : AchikLeen78


Monday, June 17, 2013

:: First Contest ::

 Alhamdulillah...syukur Ya Allah masih aku diberi nafas dan kekuatan dalam hidup hari ini.Moga Allah sentiasa masih memberi ruang untuk ku menemui keinsafan dan kesederhanaan.Semalam yang bosan..seketika yang menceriakan  telah pun berlalu.Hidup mendatang harus diteruskan..
Kalau buku diselak helaian demi helaian pasti bertemu dengan bermacam-macam cerita dan kisah...ironinya hidup ini penuh dengan suka duka dan warna warni keindahan.Seperti sebuah kanvas putih...corak dan warnakan mengikut kretiviti sendiri.Cubalah kalau nak tahu apa yang terjadi dikanvas anda..hehehee~~
 Pelajaran dan pengajaran yang kita dapat setiap masa adalah bergantung pada penilaian diri sendiri.Jika kita memilih kebaikkan maka kita beroleh kebaikkan dan sekiranya kita malas dan mementingkan diri..sebaliknya yang kita temui.Namun hidup ini tetap penuh dengan stigmanya yang sukar unuk kita fahami jika tidak betul-betul duduk dan faham!!Ehh..apa tu ya...??Ermmmm..jom kita cuba kupas dan fahamkan ok...Sama-sama kita memuhasabah diri..mencari jati diri dan nilai keIslaman yang mungkin kita terlepas pandang..:)
Jom baca kisah nya dari seorang teman yang achik C&P untuk renungan bersama...Jommm,,,


[ MESTI BACA ]

Kakak aku kerja kerajaan, keluar pukul 6 pagi balik pukul 6 petang. 12 jam kerja. Gaji cecah rm2.8k sebulan. Balik kampung bercakap megah, ayat berapi dan takabbur dengan adik beradik. Tambah pulak dengan aku yang kerja berniaga tepi jalan ni.

Tapi kerja setahun dapat pakai kereta myvi SE. Masa nak enjoy dan keluar melancung memang terhad. Apatah lagi nak ke Makkah. Hidup terikat dan tak enjoy... Wow hebat tak terhingga.

Aku tak kerja kerajaan, hanya berniaga nasi lemak kukus di tepi jalan raya. Start kerja pukul 6 pagi sampai 10 pagi. Lepastu balik tidur dengan nyenyak. Hanya 4 jam kerja dapat income rm200 sehari paling minima. Setelah setahun berniaga. Aku pakai honda civic type r jer pun. Alhamdulillah dah dapat pergi 5 negara termasuk ke Mekah selang 3 tahun sekali.

Dapat beli tanah sendiri, dan hantar mak ayah aku menunaikan umrah tiap-tiap tahun. Kakak aku tiap-tiap kali tengah bulan mesti col aku nak pinjam duit. Bukan nak riak... tapi nak cakap kerja berniaga ni sungguh enjoy kerana tak sangkut paut dengan sesiapa. Untuk kakak-kakak yang pakai kemas bergaya kerja pejabat, janganlah pandang rendah sangat pada orang yang berniaga tepi jalan. Hakikatnya poket mereka lebih tebal dari poket kamu yang sentiasa kering di tengah bulan.

Kadang-kadang orang yang sombong adalah orang mendapat sedikit nikmat tetapi bermegah-megah dengan nikmat yang sedikit itu

Source : Alyn Alina


 Dah baca sampai abiskan...apa pendapat korang dari kisah diatas??
 Apakah yang menjadi "Tunjang" dalam kehidupan yang sedang kita lalui dan cari??

 Persoalan dan jawapan sebenar tetap ada pada DIRI kita ya...Suka @ tidak inilah nas-nas yang ada dalam kehidupan kini yang kadangkala kita terlepas pandang.Namun jika kita berbalik pada akal hukum kehidupan kejadian kita kat dunia ni..pasti kita sedar,,Setiap sesuatu yang terjadi itu memerlukan kita untuk berfikir tentang sekeliling..tak gitu? ^_^

 Dengan itu rasanya achik tidak perlu memberi korang JAWAPAN tapi achik nak korang fikir dengan sendiri apa JAWAPAN TERBAIK korang...haaaa...sebab JAWAPAN yang betul-betul BERNAS dan tidak emO akan disenaraikan sebagai PEMENANG...hOyeyyy...
- Untuk join senang je..korang join sebagai friendlist achik kat blOg nie...jadi member je free of charge taw..
- Achik nak korang letakkan JAWAPAN dan LINK korang diruangan komen kat bawah ni ja...tak susah pun.
- Pilihan akan dibuat dan akan dimaklumkan di ENTRY blOg achik nie...so kena rajin jengah ye..heheee
- Ada HADIAH menanti...so tunggu apa lagi..Hanya 3 orang PEMENANG akan dipilih...(^_^)
- TARIKH TUTUP 25/06/2013

p|s : Jangan lupa FOLLOW my BELOG dulu ye..then korang tolong letakkan "LINK" korang selepas jawapan..sebab senang untuk achik hubungi korang nanti...



Nak HADIAH cepat-cepat JOIN my BELOG
MY FIRST CONTEST hokay...akan ada lagi seterusnya...
STAY TUNE ..\/



Saturday, June 15, 2013

:: WeekenD yG bOsan ::

Arggghhhh...bOsannnn ~~~
Nak bua apa pun dah tak ada mOOd..erkk
TipOn yg xberfungsi dengan JUJUR...sakit je hati...huhuhhuu..
SabOr lah duhai hati....

 Entry arini "WeekenD yG bOsan"..nak dengar je @ korang nak baca...Tinta Hati Seorang Hamba nie...
Gini jelah..korang baca kasi abis then jangan ler lupa eikk..komen lah kasi semak sikit...hiihuu ^_^

  Hajat hati hari nie nak ke seberang jambatan berjumpa dengan adik-adik comel ku..Nampaknya tidak kesampaian.Masing-masing ada prOgrame tetiba..ada yang kena turun padang tengok budak-budak menari...ada pulak yang last minute mr.Right ajak keluar date.Maka tinggal la kak tOn sorang...huhuhuu..bOsankan...
  Nak buat apa pun tak taw...ermm..haaaaa...yeyeyyy...dah mai dah otak seminit nie haa...nak out jab..nak g cuci mata kejab..nnt achik update new mOOd yang merapu nih...
K..dear...hakak keluar dulu eikk...JUMPA nnt dengan entry baru pulakkk...
Tatatititutuuu.......adiOOsss..amigOOss..
siap sudahhhhh...mOh ler kite....

Friday, June 14, 2013

Kisah Hari Ini

Assalamualaikum....
Sakit gigi lagi ni haa..doctor soh cabut...achik jer xnakk...erkkk,,takutt!!!
Aippp..jangan dok gelak kat depan tu..haaa..hari-hari achik dok tengok patient mai cabut gigi taw..sakit kot.
p|s : Beranikan -diri anda-untuk-mendapatkan-rawatan-dan-khidmat-doktor-GiGi-anda-hari-ini...\/
       Pesanan IKHLAsssss dari achik taw..


 K lah kita tinggalkan cerita pasal sakit gigi...kita dengar cerita pasal lebih baik pulak ya...Cerita tentang pokok Nabi..Pada yang tak pernah tahu @ tak pernah dengar jom kita hayati kisah POKOK NABI nie..

POHON NABI

Yang dimaksud dengan Pohon Nabi adalah Pohon yang pernah menanungi Nabi Muhammad Saw. dari terik matahari. Pohon Nabi ini sudah berumur ribuan tahun, namun anehnya Pohon Nabi ini masih hidup dan berbuah hingga sekarang.

Pohon Nabi ini sekali lagi menjadi bukti kenabian Nabi Muhammad Saw. Dan sepertinya Pohon Nabi ini sengaja dibiarkan hidup oleh Allah Swt. agar menjadi pengingat, kenangan dan bukti sejarah masa lalu. Pohon ini adalah pohon yang penuh keberkahan, pohon ajaib, pohon keramat dan pohon yang aneh.


Dulu ketika Rasulullah Saw. melakukan perjalanan menuju Syam bersama Maisarah (pembantu Sayyidatuna Khadijah Ra.) untuk berdagang, Rasulullah Saw. pernah berteduh di bawah pohon ini sebelum sampai ke sana. Pada saat Rasulullah Saw. berteduh di bawahnya, dahan dan ranting-ranting pohon ini bergerak menaungi beliau Saw. dari panasnya terik matahari.


Seorang rahib (pendeta) yang melihat kejadian ini, lantas mendatangi Maisarah dan menunjukkan kepadanya pohon tempat berteduh Rasulullah Saw. itu seraya berkata: “Hanya seorang Nabi saja yang berteduh di bawah pohon itu.”


Lihatlah sampai hari ini pohon tersebut tetap subur walaupun berada di tengah-tengah padang pasir yang kering kerontang serta tiada tumbuhan yang hidup sepertinya. Allah Swt. menghidupkannya dengan kehendaknya.

TAHUKAH ANDA APAKAH POHON INI ?


Inilah pohon yang memahami cinta buat Nabinya Muhammad SAW, Pohon yang diberkati.

Sehingga sekarang pokok ini masih hidup lagi di Jordan. Sebab itu ianya digelar “ the only living sahabi ” atau “sahabat Nabi yang masih hidup”.

Sedikit sejarah mengenainya…

Ketika Rasulullah SAW keluar ke Syam bersama Maisarah – pekerja Sayyidatuna Khadijah ra- untuk berniaga, Baginda SAW pernah berteduh di bawah pohon ini sebelum sampai ke sana.

Semasa Baginda SAW berteduh di bawahnya, dahan dan ranting-ranting pohon ini bergerak menaungi Baginda SAW daripada cahaya matahari.

Seorang paderi yang melihat kejadian ini datang bertemu Maisarah & menunjukkan kepadanya pohon tempat teduhan Rasulullah SAW itu dengan berkata: “Hanya seorang Nabi sahaja yang berteduh di bawah pohon ini.”

Pohon ini terletak di tengah padang pasir bernama Buqa’awiyya di negara Jordan. Dari segi geografi, ia berdekatan dengan kota Bosra di Syria.

Sebagaimana kita tahu, Rasulullah S.A.W dua kali tiba di Bosra :

1. Ketika bersama bapa saudaranya Abi Talib sewaktu berumur 12 tahun & bertemu dengan Rahib Buhaira dan terserlah tanda kerasulan baginda

SAW di belakang bahu sepertimana tercatat dalam kitab injil tentang tanda kerasulan nabi akhir zaman.

2. kali kedua rasulullah SAW ke bosra membawa barang dagangan saidatina khadijah. Apa yg menarik selepas dari tanah Tabuk hingga ke Bosrasejauh lebih 500km kita tidak akan berjumpa dengan pokok seumpama di atas. Lihatlah sampai hari ini ia tetap subur walaupun berada di tengah-tengah padang pasir yang kering kontang. Tiada tumbuhan yang boleh hidup sepertinya. ALLAH menghidupkannya dengan kehendak-NYA jua.
~Subhannallah~

Alhamdulillah..kita dah bacakan...semoga yang baik jadikan ingatan dan yang buruk jadikan pengajaran.











Wednesday, June 12, 2013

:: Bestnya hari Ahad ku ::

Hai hoo..wink#wink#

 Asik nak hangin je ko jemah..pehal...
 Eikk...sakit gigi ler jenab...grrrr..#@*(^

Opss..achik sakit gigi ler korang..ntah ar dah 2 ari dah jugak ler berdondang sayang nie haa..Adehhh..aissshhhh...huhuhuuu~~
Ape pun achik tetap ada entry baru jugak laa untuk korang cuci mata k..
                 Baru-baru nie achik togetder-getder ngan all staff clinic kecuali yang sorang nie ler tak dapat nak ikut join pertemuan ngan Mr Chuah and dia punya lovely wife yang comel tu...kita orang naik keta Alphard doctor Normi yang comel giless tu.Time bertolak tu dalam kul 4:15pm..haaa..ujan kot..doctor singgah solat dulu kat USM..akak ngan adik-adik manis apa lagi keja nya..menyeNap gambor je lahh..aiippp..kite orang cuti hokay...Pas selesai semua...kami teruskan perjalanan menuju ke permis Mr.Chuah dekat Jln Acheh..kami disambut mesra gitu..haa..sempat lagi...akak nie haa..ngan adik-adik menyenap picture kami kat dalam kedai dia...sedang doctor sibuk dok engok barang-barang..Gila kan kepala hotak kita orang..kahkahahhaa~~
  Pas selesai semua...sesi menuju ke pelabuhan makanan ko...Lebonan restaurant haaa..arini kami jadi arab-arab gitu..makan punya la syiok..tak heyngat donia...yang penting kami semua happy dengan merapu meraban Mr.Chuah.Tak kering gusi kami bergelak ketawa.Perut kenyang hati ala ala sinang...
Tak habis lagi isi dalam perot nie turun habis..dah dia bawa kami ke The Twelve Cup pulOkkk..adoiii...kat sana makan ala ala sopan gitu kot...hahaha~~apa tak nya..a cup of coffee ngan kek yang harga RM10.90 per slice naaa..omak aiii..nak makan pun sayang sangat kan...Sembang gelak..merapu meraban semua dah selesai..sesi untuk pulang lerr...Nah..Say good bye & thank you mr.Chuah and wife mrs.Tan...the most good one supplier doctor Normi kot..hehehhe..next time belanja lagi eikkk...
Jom..sudah mau pulang..dok diam-diam dalam keta...tak dak sora dah..mata ja naik layu haa...
Sampai kat umah...basuh kaki..cuci muka....kedeboom ler..apa lagi...besok kena keja maaa~~~

Rentetan perjalan makan sampai kenyang kami : ------->


Mr.Chuah company

Lokasi Pertama
Makan time..Lebanon Restaurant
mr.Chuah,mrs.Tan,ustaz Bakhtiar,doc.Normi
The Twelve Cup
Achik...Maria...Putry
cake mille crepe yang mables

< Kerja..oh..Kerja >

Assalamualaikum...Alhamdulillah berkesempatan menulis lagi..hehehe
Rindunya pada penulisan nie sejak akhir-akhir nie..apa tak nya..sibuk sesangat dengan kerjaya baru le..
Mesti hairan kan...achik keja apa??apa kerjaya baru pulak...?ermmm,,meh sini nak citer..hahahaa~~

  Dear..
Achik nie sebenor-benornye..owner bisnes of Makcik Sedap Enterprise,,ermmm..dalam erti kaa lain achik punya bisnes sendiri ler.Dah 2 tahun bertapaknya Mee Ketam of Makcik Sedap nie..kira agak paYmes gak lah ye..hihuuu~~Rezeki..Syukur Ya Allah...makin ramai yang datang ke warung kecik kami yang terletak bersebelahan je ngan umah achik.Sebenarnya terciptanya idea nie pun sejak achik menjaga kedua arwah mak dan ayah.Permulaan yang memang perlu ketahanan mental dan fizikal.Nasib ler en.Asben sentiasa memberi sokongan padu.Dalam kecerian dan detik-detik kebangkitan dalam perniagaan achik diduga dengan kepergian orang tersayang..Ayah pergi pada 15/4/2012 dan selang 7 bulan Mak pula pada tanggal 16/11/2012.Masa tu..hanya Allah saja yang mengetahui betapa perit "erti kehilangan".Tinggal achik disaat achik nak mereka lihat kejayaan seorang anak.Al-Fatihah buat kedua mak dan ayah tersayang juga seluruh kaum muslimin dan muslimat yang telah pergi dulu...Al-Fatihah
~Ameen~
 Hampir sebegitu lama achik mencari kekuatan dalam kehilangan.Sokongan dan dorongan dari rakan,sahabat handai dan keluarga sedikit sebanyak menjadikan achik kembali sedikit ceria.Achik buat keputusan untuk mencari kerjaya bagi melupakan seketika kesunyian dihati..
 Finally i found it !!..Achik diterima bekerja disebuah Klinik Pergigian private hokay..haaa..tu dia..cek nak jadi misi gigi gitu...kihkihkih.
~Tempat kerja ku~



1/5/2013 bermulanya kerjaya achik..di Sini --->
















Comey tak tempat keja achik..??Pink lagi...peberet kaler naa...Alhamdulillah..seronoknya bekerja disini bersama-sama dengan staf-staf yang memang satu kepala.Sharing is caring tak gitu...hihuuu~~
 Kerjaya baru ni memang mencabar minda.Mencabar diri dari segala sudut dan segi.Tapi semua dapat diatasi dengan sedikit pengorbanan..ampa taw..^_^.
  • kena belajaq nama alatan yang digunakan
  • kena taw apa yang perlu disediakan (basic)
  • kena faham betoi-betoi arahan bila doctor minta alatan
  • kena laaa..tahan tengok darah..urmm,,part seram dalam idop nie..kihkih
 Adehhh..punya la jenoh achik nak faham,nak sebut,nak kenai..dan macam-macam "nak" la lagi lah dan sewaktu dengan nya...tapi tetap sempoi dan bangga kot..sekurang-kurangnya achik ada new experience dalam bidang yang tak terjangka.Achik syukur sebab punya doctor yang memang best lah..tak lokek mengajar.Hopefully...Klinik Pergigian Balik Pulau akan bertambah maju dan jaya.
Ini lah KERJAYA baru achik..dan achik masih lagi membuka perniagaan MEE KETAM BALIK PULAU.
Hihuuu...acaner tu korang??? (pikir-pikir kan lah ye...)hahah~~

 Ok lah achik tak nak celoteh panjang...sebab banyak lagi entri yang achik nak korang follow nanti.Macam-macam adaaa..Haa..Jom...\/